lördag 24 december 2022

VOC Mekonomen Rally vill önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

VOC Mekonomen Rally vill så här i årets slut passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Rallyår.

VOC Mekonomen Rally ser tillbaka på ett lite speciellt 2022. Återhämtningen efter Coronapandemin tog längre tid än alla hade trott. Ett förmodat ”uppdämt behov att köra rally” blev istället en sakta stegvis återgång till ett mer normalt läge under säsongen. Vi håller tummarna för att den utvecklingen fortsätter in i 2023. 

Krig i vårt närområde, energikris och en galopperande inflation som gjort allt från resor och drivmedel till övernattningar, däck och bildelar mycket dyrare i ett nafs har förstås en dämpande inverkan på startfälten. 

Samma prisrusning på allt tvingar våra fantastiska och hårdarbetande arrangörer att höja startavgifterna för att överhuvudtaget få ihop budgeten på plus. Dessa höjda avgifter leder i sin tur till ytterligare minskande startfält, helt enkelt en negativ spiral. 

Rimligt att förmoda är att detta skulle slå hårdare på vår klass där det stora flertalet kör helt utan eller med begränsat sponsorstöd. Privat-/familjeekonomin slår så att säga direkt på rallybudgeten. Ökade uppvärmingskostnader, ökad bränslefaktura för privatbilen och ökat matkonto blir hos oss också en direkt belastning för rallyåkandet.

Sett till den bakgrunden så är det starkt att kunna konstatera att vi inte tappat mer procentuellt än andra klasser. Men! Vi är ju en jättestor klass, landets största enskilda så när vi tappar startande så syns det tydligare … 30% av 10 är 3, 30% av 30 är hela 9. 

Trots dessa dystra ord så kan vi se tillbaka på ett år där klassen landade en jättefin SverigeSerie. Och vi kan kan se fram emot ett 2023 då klassen definitivt kommer att göra detsamma. Klassens trettiotredje säsong! Helt unikt i hela rallyvärlden.  

Stort tack också till klassens partners för er uthållighet: Mekonomen förstås men också Släpcenter, KBT Safety, JB Engine, Barth Motorsport, och Thorsells Reklam. Allas ert stöd är ovärderligt. Tack för att ni funnits och finns kvar med ert stöd trots prövningarna vi alla utsatts för de gångna åren.

Vår klass är sedan årtionden en ryggrad för i stort sett varje rallytävling och cup i vårt avlånga land, det ska vi fortsätta att vara. Tillsammans skapar vi framtiden, och framtidens rallyförare. 

Låt oss denna juletid också lyfta våra blickar och skicka en tanke till medmänniskor som lever med krig som sin vardag. Vem hade trott att vi skulle tvingas se krig i Europa år 2022. Dessa medmänniskors dagliga undbäranden är bortom allt vi som levt i fred i mer än 200 år kan föreställa oss. Sett i det ljuset så är ju trots allt våra bekymmer minst sagt av begränsad art.

Med detta vill vi från klassens sida bara önska alla ett riktigt God Jul och ett synnerligen Gott Nytt År.