onsdag 3 juli 2019

Mästarmötet i VOC Mekonomen Rally börjar ta form


Bara en dryg vecka efter att VOC Mekonomen Rally presenterade ”alla tiders MästarMöte” i samband med årets final så är redan sju av de totalt femton vinnarna som vunnit SverigeSerien (från början Svenska Rallyserien) sedan den tog sin början 1993 klara för start. 

I den ordning de har anmält att de tänker komma till start:
 • Anders Banger, vinnare 2009.
 • Lukas Kindgren, vinnare så sent som förra året 2018.
 • Mathias Gustafson, vinnare så långt tillbaka som 2004.
 • Henrik Andersson som vann ytterligare ett år tidigare det vill säga 2003.
 • Pär Nordahl, vinnare 2014.
 • Billy Johansson, tidigaste vinnaren som är anmäld ännu så länge, vann 1995 och 1997.
 • André Nygren, vinnare 2017.
 • Niclas Carlson, vinnare både 2010 och 2011 (UPPDATERING 2019-07-09)
 • Bosse Hemmingson, vinnare 2007 (UPPDATERING 2019-09-09)
 • Mats Karlsson, vinnare 1993 och 1994 (UPPDATERING 2019-09-18)
 • Joakim Hallkvist, vinnare 2001 och 2002 (UPPDATERING 2019-09-24)
Samtliga gör med detta (tillfällig?) comeback i klassen, hjärtligt välkomna tillbaka. Nedan följer korta presentationer av de hittills anmälda vinnarhjältarna. 

OBS! Om du vill bidra till att underlätta deras comeback och också säkra att vi får träffa våra gamla hjältar på årets fest, middag och prisutdelning – SWISHA en slant till 070-678 37 11. För mer info om insamlingen: Se nyheten om MästarMötet på den här sajtens välkomstsida (www.vocmekonomenrally.com för dig som läser detta på annat ställe än direkt på sajten).

Vinnaren av Sverigeserien 2009 : Anders Banger tävlande för Ljusdals MK aviserade först av alla att han hade för avsikt att förära klassen med ett besök och att det skulle ske i Örebro i år. Ett tioårs jubileum kom att fälla avgörandet för start och CoDriver Krister Gull presenterade detta i sociala medier. Snabbt kom spekulationerna om farten kunde finnas kvar i dessa gentlemens ”unga” och ”vältränade” kroppar. Efter inbjudan till MästarMötet blev offentlig har en tydlig tävlingsdjävul åter hittat hem, vi får se vilken bil som står på startlinjen, blir det sonen Gabriel Bangers nyrenoverade 240 eller blir det en 940?

Förra årets suverän, SverigeSerie vinnare 2018, Lukas Kindgren från Åtvidabergs MK har lyckligtvis kvar en VOC 940 hemma i garaget och tackade snabbt ja till utmaningen i MästarMötet. Vi hoppas han spänner bågen lika hårt som i fjol. Det är med glädje som vi hälsar Lukas välkommen tillbaka till klassen! Frågan kvarstår även här. Har han lyckats konservera körsätt och fart för att möta de övriga vinnarskallarna. Vem vet?

Mathias Gustafsson, MK Team Westom, är 2004 års vinnare och har per telefon låtit avisera att han gästar klassen och ställer sig till gruppen Mästare som ska göra upp i MästarMötet. Även här fanns en redan inarbetad comeback i planerigen. MästarMötet blev en möjlighet som bara underströk behovet av att få göra klassen ett värdigt besök. Mathias berättar: 
”Jag tänkte låna en bil för en tävling i år men nu med Mästarmötet så blev det lite annat tänk. Jag har inte hittat en bil ännu men den ska inhandlas. Hur som helst, vi kommer det är helt klart!”

2003 års Dominant och tillika vinnare i SverigeSerien Henrik Andersson tävlande för Säffle MC aviserar deltagandet i MästarMötet. Hendrik körde en 740 när det begav sig men har nu växlat upp med nyinköpt 940. Genomgång av bilen är på agendan men mer än dom förberedelserna vill inte Henrik avslöja. Men att Hendrik är taggad för att visa vart skåpet ska stå råder det inga tvivel på! Hela gamla teamet är samlat inklusive CoDrivern från mästaråret, Christer Sonesson från Bengtsfors MK.

2014 var året då Pär Nordahl MK Ratten tog hem titeln i SverigeSerien med minsta möjliga marginal. Särskiljning vittnade om en oerhört tight säsong där Pär gick vinnande ur striden. Efter inbjudan från MästarMötet avslöjades att man redan innan gått i tankarna att köpa en VOC och göra comeback, nu ser det inte ut att bli så utan man har istället valt att låna/hyra en bil av Rådström Motorsport. Allt är klart för start och gamla teamet är samlat, även CoDrivern från 2014 ansluter. Vi konstaterar efter inbjudan att du antog utmaningen!

1995 och 1997 var åren som Billy Johansson från Säffle MC satte sitt namn i historieböckerna. Genom bedriften att ta hem SverigeSerien inte en gång, utan två bevisade Billy att han är ett strå vassare än de flesta. MästarMötets inbjudan triggade en positiv reaktion hos Billy som ganska snart letat upp bilen han byggde till sin grabb för cirka sju år sedan. Att han skulle komma till start i något annat än en 240 var uteslutet. Billy är en friskus i alla bilar han sitter i. En kul grej inte alla vet är att han med en VOC-are i Finland hoppade längre än Carlos Sainz när denne satt i en WRC bil. Det sammanfattar denna hjälte som faktiskt efter just denna bedrift fick lite hjälte/idol status i Finland och även gav klassen den status på andra sidan Östersjön som klassen förtjänar!

André Nygren, 2017 års vinnare gör också comeback i MästarMötet. Efter en säsong med hårda bataljer stod André överst på pallen och korades vinnare för året 2017! I år blir återseendet med lånad 940 av vinnarslag från Ola Wördin. André kommer definitivt som vass utmanare till titeln ”Mästarnas Mästare”. Vi minns honom för hårda satsningar och ibland till och med övermodigt ladd men med en förmåga att (nästan) alltid rätta upp och komma i mål. Det var inte ovanligt att det saknades nån stötfångare vid service. André är en friskus kort och gott! Med Andrés deltagande kan vi garantera sevärd körning på och ibland över gränsen för vad som är möjligt. Detta är en mycket kompetent förare som aldrig ger bort något gratis. Med Andrés vinnarskalle hoppas vi han snabbt hittar tillbaka till den forna åk-form han hade innan han lämnade klassen.

Åren 2010 - 2011 kom till stor del att handla om en av klassens giganter, Niklas Carlson Katrineholms MK. Niklas är vår senaste dubbelvinnare av SverigeSerien. En förare som stod för extremt vägvinnande körning, och som i mångas ögon var omöjlig att slå. Det fanns en hel rad personer som gjorde allt för att få Niklas att darra på finalsträckorna men få lyckades. När så duon Niklas Carlson – Martin Holmdahl återförenas i en VOC och bjuder upp till race blir det sällan till harmlöst bilåka. Vi kan med glädje hälsa att dessa två herrar är klara för ett väldigt efterlängtat återbesök i klassen! Tiden har gått och miljontals liter vatten har runnit under broarna, men Niklas har bokstavligt låtit bilen stå som tidskapsel från åren då han dominerade. Vi kommer alltså få se dessa herrar i samma bil som de tävlade och blev vinnare med i Eskilstuna hösten 2011! (bilen Niklas lät stripa guldhuven ”Vinnare 2011” på). Sitter farten kvar i guldhuven på bilen? Finns känslan kvar i Niklas kropp? En sak är säker, med Martin i högerstolen kan inte utgångsläget vara bättre för en comeback. Vi ser Niklas som en naturlig toppkandidat, kan det till och med räcka hela vägen till seger?

År 2007 skrev en av Sveriges snabbaste standardbilsförare in sig i historieböckerna, Bosse Hemmingson Föllinge MK (nu tävlandes för Offerdals MK). Bosse gjorde en fantastisk säsong och bärgade förstaplatsen i SverigeSerien. Bosse var i mångas ögon en vinterexpert med såg tillfället att sudda ut vintersnacket. Vid stora delar av VOC-karriären visades prov på allround-egenskaper som lyfte honom högst på prispallen. På meritlistan över slagna konkurrenter står bland annat Tomas "Gullabo" Jansson som vid tillfället körde den superbyggda Bilsports-VOC:en på tävling. Bosse tävlar fortfarande flitigt i båda rally och folkrace och är i mångas ögon en ruskigt snabb förare oavsett bil med fram- eller bakhjulsdrift. Till MästarMötet har Bosse lånat en 940 som nu får sig en översyn för att kunna prestera på toppnivå i Bosses händer. Vi ser med glädje och spänning fram emot att se hur Bosse anno 2019 står sig i det stentuffa motståndet.

Nästa att ansluta till Mästarmötet är Mats Karlsson, SäffleDet är med glädje som vi välkomnar Mats till mästarmöte. Mats är som anmäld i Mästarmötet den som är mest meriterad av de anslutna. Utöver sina två Sverigeserier vinster 1993-1994 har han även tre guld och tre silver i rally SM. 

Mats tidiga anslutning till VOC, dubbel mästare de första åren SverigeSerien fanns 1993 och 1994, kom att göra att klassen fick den status den förtjänade och Carl-Erik Johansson understryker än idag hur stor positiv effekt Mats hade. Mats tävlande har fortsatt under åren och det har blivit många starter i SM och internationella tävlingar som tex Svenska Rallyt. Den senaste framgången var seger med en Volvo 242 i appendix K på tävlingen Lars-Erik Torph Memorial Rally, där han även slutade på en total 18:e plats av 220 startande. Med detta sagt är Mats än idag en förare som besitter en ruskigt hög förarkompetens oavsett vilken bil än han kör. 

Mästarmötet kom med inbjudan till Mats när hans företag befann sig i högsäsong. Det gjorde att det behövde få sjunka in lite för att bli klart. Mats säger: 

”Att bli nominerad till Mästarmötet och att denna typ av arrangemang inte kommer ofta gör att man helt enkelt inte vill missa tillfället till något sånt här kul!” 

I dagsläget är ingen bil klar, men att det kommer lösa sig finns det inget tvivel på. Vi får helt enkelt se vad Mats kommer till start i. Vi önskar Mats med team särskilt välkomna till mästarmötet och håller ett varningens finger för Mats framfart. Segerkandidat i Mästarmötet? Absolut! Seger är inte otänkbart!

UPPDATERING 2019-09-24
SverigeSeriens vinnare 2001 och 2002 Joakim Hallqvist, Kinds MK ansluter nu när anmälningstidens slut så sakta börjar närma sigMästarMötet samlar just nu totalt 11 av 15 möjliga mästare. 

Joakim har efter nomineringen till MästarMötet dammat av sin gamla vinnarbil och rustat den för nutida regelverk med nya dekaler och fia-burstoppning med mera.

Bilen som har en fin historia, har fullkomligen stått och bett om att bli ”rastad” i full-fart på grus i många år. Och tack vare MästarMötet fick bilen åter se ljus i rallysammanhang. Känslan som bilen nu bjudit Joakim kan inte bytas mot mycket annat. 

Joakim berättar:
"Jag hade glömt hur kul detta var, och är väldigt tacksam att inbjudan till MästarMötet fick mig att ta fram bilen igen. Det är så himla roligt att känna gemenskapen innan start och under tävling, folk som man inte träffar till vardags kommer fram och säger hur kul det är att man är tillbaka."

Det är nu efter några tävlingar som Joakim börjar känna sig redo för att ansluta till MästarMötet. Vi gissar att bilen har fått nya däck som ska bättra på känslan i förarstolen.


Vi hälsar ännu en dubbelsegrare varmt välkommen till MästarmMötet och Rikspokalen 2019.

Vi hälsar samtliga Mästare hjärtligt välkomna tillbaka till klassen. Det ska bli ett sant nöje att se er alla tävla igen.

Samtidigt vet vi att det finns fler vinnare som jobbar för fullt för start och kommer med stor sannolikhet att ansluta till MästarMötet. Så fort dessa aviserar att allt är klart kommer vi släppa namnen på även dem. Vi vet också att det finns många tvåor, treor etc från de åren som det begav sig som ser MästarMötet som sin ”chans-till-revansch”, en möjlighet att slå dessa mästare en gång för alla! Men kanske allra mest som en riktigt trevlig dag med sina gamla rallykompisar. Vi vill passa på att hälsa även dem välkomna till Örebro i höst. Vem vet, kanske blir det en revanchsugen tvåa eller trea som tar hem slutsegern? 

Varmt välkomna till Rixpokalen! Håll fortsatt utkik för löpande releaser och uppdateringar.