tisdag 6 augusti 2019

Guldkantad prestation av VOC-Tom i FinlandTom Kristensson debuterade i Neste Rally Finland och i J-WRC i helgen. Rally Finland är en tävling känd för att kräva många starter innan man är med och fightas i toppen. Mod i höga farter och beräknande kyla över de många lyften krävs för att vara med i toppen. Som nu är kanske allmänt känt slog vår egen VOC-Tom till med en seger i sitt allra första framträdande här.

Tom uttrycker sin absoluta förtjusning och glädje över det oväntade resultatet och han håller sig hela helgen till sin plan. Av de 23 sträckorna tar Tom hem åtta sträcksegrar.

Klassansvarige Roger Fransson var på plats i Finland och uttrycker här sin egen reflektion över Toms körning.

- Tom skötte sig grymt bra. Han hade sin "gameplan" som han själv brukar säga och följde den till 100%. Den här helgen hade han full koll på alla konkurrenter från första sträckan och var egentligen aldrig hotad. Otroligt imponerande.

Har faktiskt lite koll på vägtypen.

- Tom nämnde redan före tävlingen att han ju faktiskt har erfarenhet av de finska vägarna. Han var här med oss i VOC och körde fantastiskt redan då på exakt likadana vägar kring Tammerfors som man tävlar på utanför Jyväskylä, det är ganska nära mellan städerna och några av de sträckor vi körde har faktiskt använts i VM-tävlingen också tidigare år.

Glöm inte CoDriven!

- Vi måste också lyfta Henrik Appelskogs insats i helgen. Det är extremt svåra vägar och inget VM-rally går fortare än det gör här i Finland. Utan en perfekt insats av Henrik skulle inte Tom ha kunnat prestera. Hatten av för er båda!

Med detta resultat tar Tom ledningen i JVM med en poäng när Wales återstår som sista och avgörande tävling i kalendern. Man vill påstå att det är onödigt spännande.

- Vi måste också lyfta Dennis Rådströms prestation. Dennis kör stabilt hela tävlingen och var den enda som riktigt hängde med i Toms Finlandstempo. Jagar Tom men håller sig till sin plan, tokladdar inte utan genomför den väl. Tyvärr gör han ett närmast obefintligt misstag som orsakar ett mindre dikesbesök alldeles i slutet av sträcka 19 av de totalt 21 man körde. Har extremt otur vilket gör att kylaren knäcks och Dennis tvingas bryta från sin andraplats.

Otroligt tråkigt för en jätteledsen Dennis som därmed går miste om många viktiga poäng i mästerskapet. Men, med dubbla poäng och ett svårt rally i "lynnigt" Walesväder kvar så är inget klart än. Hans fem sträcksegrar ger honom också lite plåster på såren och råg i ryggen och ger viss trygghet i sin tredjeplats i mästerskapet. Så det är bara att bryta ihop och komma igen, som gamle skidprofilen Per Elofsson myntade.

För de övriga "före detta VOC-profilerna" i tävlingen gick det sisådär. Patrik Flodin tvingades bryta i R5. Och Henning Solberg körde in som femma i WRC 2, men hela 10 minuter efter vinnaren efter försiktig körning.