onsdag 7 augusti 2013

Jobbigt besked från Finland inför årets tävling i september, men trevligt inför framtiden.

Inte ens i Finland, rallyts förlovade land, är myndigheterna alltid helt enkla att ha att göra med. Vi har fått en ledsamt besked från finska vägverket. En utökad tid för avstängning av vägarna som utlovats informellt, och som alla därför räknat med blev tyvärr till slut ändå ett NEJ.

Eftersom att tråkigheter sällan kommer ensamma så är det dessutom lite fler startande i snitt i det Finska Mästerskapet i år än vad som var räknat med i ”kalkylen” på antal startande.

Konkret innebär detta att vi trots allt som sagts i försnacket med stor sannolikhet kommer att bli tvungna att gallra vårt startfält. 

Vi har 60 säkra VOC Mekonomen Rally platser i rallyt. Hur många som slutligt vill åka vet vi inte men en inte alltför djärv gissning säger att det är fler än så. Vägarna håller. Tävlingsorganisationen är inga problem! Men så ska tiden komma och sätta en käpp i hjulet för oss att bli hur många som vi vill. Jättetråkigt!

LITE FORMALIA FÖR VÅR HANTERING
Det senaste beskedet från Finland är att anmälan och betalning kommer att ske till oss, dvs till VOC, och att vi sedan anmäler oss och betalar i grupp. Anmälan kommer som vanligt att vara bindande från och med sista anmälningsdag.

Det finska anmälningssytemet blir för krångligt att använda både pga språk och teknik. Dessutom har vi vår hantering med noter och betalning för dessa som man ju inte alls är vana i Finland. Mer information om anmälan har de lovat mig 14 augusti. Då vet vi vilka datum som kommer att gälla för oss med vår lite speciella hantering för att vi ska hinna med vårt arbete (sammanställning, seedning och gallring/lottning). Då vet vi också slutlig exakt startavgift och kostnad för noter.

Gallringen kommer att gå till så här. Topp 15 i SverigeSerien i respektive förarklass har förtur. Liksom Topp 8 i Nordic West Euro Cup. Övriga platser lottas. 

Förutom detta lottar vi en reservlista där du som blir reserv kommer att få detta meddelat via mail. Där får du också veta vilket reservnummer du har, dvs vilken plats du har i kön. 

Mellan SverigeSerie och Nordic West Euro Cup kommer en del dubbletter att uppstå, dessa platser går till den lottade potten. Alla i topp 15 kommer heller inte att vara anmälda, även dessa platser går förstås till lottningspott.

OBS REDAN NU: Du som får en reservplats kommer du att måsta meddela omgående om du vill stå kvar som reserv eller om du lägger ner Finlandsprojektet för den här gången och direkt vill få tillbaka din startavgift. Om du väljer att stå kvar så är din anmälan bindande (kommer du till slut inte med får du självklart tillbaka dina pengar).

För er som får reservplatser kommer tiden att vara knapp då ni får slutligt besked om att ni kommit med, ni får besked bara cirka en vecka innan rallyt. Inte alls en önskvärd situation, speciellt inte i ett utlandsrally, men tyvärr inget att göra åt.

OBS IGEN: Alla platser som kommer loss till följd av att Finska Mästerskapen blir mindre än beräknat (exakt vet vi inte förrän deras anmälan stänger) kommer vi att få för VOC. Och! Eftersom att FM ser ut att vara ganska avgjort långt innan finaltävlingen så kan detta ge ganska många platser åt våra reserver. Erfarenheten i Finland visar att när mästerskapet är avgjort så är det många som väljer att stanna hemma.

Till slut lite ljus inför framtiden. En klen tröst för er som blir drabbade och som sett fram emot Finlandsäventyret, men ändå inte att förakta. Vi pratar redan nu med Finland även om 2014. Och kanske, kanske till och med om en egen tävling, med oss som huvudklass. Får vi det till stånd så är vi vaccinerade från sådant elände som gallring.

Jag är förstås den förste att beklaga detta besked. Men jag hoppas att alla förstår att det här är frågor som varken jag, någon annan i VOC organisationen eller rallyorganisationen på plats i Finland kan göra något åt.

Och sedan vet vi ju inte ännu hur många (om någon) till sist faktiskt inte kommer med. Däremot blir det förstås besvärligt för er som blir reserver och sedan kommer med på väldigt kort varsel, det ska vi inte sticka under stol med. Men jag hoppas att alla ser sättet att gallra på, där vi ger förtur åt alla som satsar hårt på SverigeSerie och/eller Nordic West Euro Cup, som rimligt. Tävlingen ju ingår i både dessa serier.

/ VOC Mekonomen Rally - Roger