söndag 15 mars 2020

Coronavirus, rally och våra serier


Det är bara att konstatera och motvilligt acceptera, det eländiga Coronaviruset kommer att få stor negativ inverkan inte bara på våra vardagsliv utan också på vår sport och på vår klass serier.

Ansvariga myndigheter är tydliga i sina starka rekommendationer, se krisinformation.se

Hur väl vi lyckas i att bekämpa spridningen av viruset är i hög grad upp till oss alla som privatpersoner.

Vi som nationell klass med nationellt spridda serier har ett särskilt ansvar och vi måste anamma en försiktighetsprincip. Att samla folk från hela landet för att träffas en dag och sedan åka hem (spridas) igen över hela landet är precis det ansvariga myndigheter vill undvika allra mest. Förbundet har med det som ledning tagit beslut att ställa in alla RM och SM tills vidare, det vore djupt oansvarigt av oss att inte ta det beslutet gällande våra nationella serier också.

Hur länge och hur många tävlingar som kommer att vara berörda vet ingen ännu. Den nationella strategin är att dra ut på Coronaspridningens förlopp över så lång tid som bara är möjligt för att inte överbelasta vården med de som kommer att kräva sjukhusvård och allra mest de relativt få som kommer att kräva intensivvård.

Men därför kommer detta att ta tid och störa idrottsevenemang under lång tid, vi är förstås inget undantag. Min personliga bedömning är också att det kommer att bli värre innan det blir bättre, vi är fortfarande bara i början av pandemin och med all säkerhet så kommer även lagliga begränsningar att bli hårdare, förmodligen redan innan Violenrallyt är planerat att gå av stapeln. Redan med dagens absoluta restriktion på max 500 personer samlade (utomhus eller inomhus) så är det tveksamt om något rallyt egentligen kan, än mindre bör, genomföras.

I dagsläget vet jag bara att vi måste ställa in premiären i SommarSerien, Violenrallyt i Flen. Har precis pratat med tävlingsledningen och de vet ännu inte om tävlingen kommer genomföras över huvudtaget. Men, för oss som samlar våra team nationellt så vore det i alla händelser oansvarigt att köra om bara sex veckor.

Eftersom att ingen vet hur länge det här eländet kommer att dra ut på tiden så är det inte heller rimligt att spekulera om eventuella ersättningstävlingar, det får vi återkomma till när vi vet mer om när epidemin klingar av.

Jag återkommer med uppdateringar på den här nyheten och kommer att flasha dessa uppdateringar i Gästboken, så fortsätt att följa vår rapportering.

Tillsammans och med gemensamma krafter ska vi besegra Coronaviruset.


UPPDATERING 23 MARS 2020

Coronan fortsätter att påverka våra nationella serier ...

Jag fick idag på förmiddagen beskedet att Midsommardansen i Ljungby 9 maj, tävlingen som skulle ha varit andra deltävling i årets SommarSerie och även gruspremiär i årets SverigeSerie, är inställd den också i Coronans spår.

Självklart är det jättetråkigt men i den rådande situationen är det det enda kloka och ansvarsfulla beslutet att ta och jag är helt enig med tävlingsledningen i deras beslut.

Personligen tror jag också att det kommer att ställas in ännu mer så håll koll på den här nyheten där jag kommer att hålla Coronaläget uppdaterat löpande allt eftersom att något nytt finns att berätta.


UPPDATERING 20 APRIL 2020

MK Team Westom med Rally Edane har valt att flytta till hösten. Och vi väljer att ställa in även SommarSerien 2020.

Rally Edane har i Coronatid valt att flytta sin tävling till i höst, till 26 september närmare bestämt. Vi siktar på att följa med och har uppdaterat vår kalender för SverigeSerien i enlighet med detta (se avdelning TÄVLINGAR).

I den här konstiga säsongen så väljer vi också att ställa in även årets SommarSerie som vi redan gjort med VinterSerien och samlar de tävlingar vi möjligen kan genomföra till SverigeSerien istället.

I praktiken innebär det att Nora 22 augusti uppgraderas till att vara SverigeSerie. Det innebär också att vinnare som har halv startavgift i SommarSerien 2020 får sin vinstbonus under 2021 istället.

Om alla hösttävlingar går i lås så får vi ändå till en schysst och rättvis SverigeSerie. Men, det är min farhåga att vi inte har sett slutet på Coronaeländet i augusti heller och att antalet inställda tävlingar inte stannar med vad vi ser nu. Kanske är hela den här säsongen spolierad? Det är bara att avvakta och se och ta beslut allt eftersom.

Jag håller det inte heller för otroligt att vi som kör nationella arrangemang, dvs som flyttar människor från hela landet till en och samma plats under ett par dagar för att sedan åka hem igen över hela landet, också är den typ av arrangemang som får OK att återgå till normalt sista av alla. Rimligt att anta är att när restriktionerna till slut börjar minska så kommer det först att gälla lokala och möjligen regionala arrangemang.

En annan aspekt som vi i just rally måste tänka extra på är att många av tävlingarnas funktionärer är till åren komna och tillhör den värsta riskgruppen. Därför ska inte vi bända på regler utan vi ska istället följa såväl regler som hårda och mjuka rekommendationer till punkt och pricka.

Fortsätt hålla koll här i på den här nyheten/notisen som jag uppdaterar löpande så snart något viktigt nytt finns att förmedla i frågan.


UPPDATERING 12 JUNI 2020

Fick i går afton besked om att även Kil som vi planerade att köra den 8 augusti också tvingas ställa in sin tävling. Med de restriktioner som fortsatt gäller på grund av Coronan så har de i dialog med den lokala polismyndigheten inte hittat lösningar som gör att de kan genomföra tävlingen.

Det sätter SverigeSerien i ett besvärligt läge! I dagsläget återstår bara fem tävlingar som egentligen ligger för tajt tidsmässigt för att vara i linje med en klass som vår där många kör utan sponsring på egen budget.

Tre av de kvarvarande har meddelat att de avser att köra, finns vissa reservationer även i detta för allt är ännu inte klart. Saknar också ännu besked från en tävling.

Vi måste ju få till en SverigeSerie som blir värdig och som är möjlig att köra. Det bör till exempel inte bli tävlingar två veckor i rad - det tror jag ingen av oss skulle ha råd med.

Men, det måste samtidigt också blir tillräckligt med tävlingar för att en vinnare också ska vara en värdig vinnare som kan känna den stolthet det är att ha vunnit SverigeSerien, en av landets svåraste serier (kanske DEN svåraste?) att vinna. Det får inte koras "Coronavinnare" om ni förstår vad jag menar.


UPPDATERING 15 JUNI 2020

Jag har nu pratat med alla kvarvarande arrangörer för året. Det enkla svaret på frågan om det blir något tävlande i SverigeSerien i år är att vi vet inte ännu.

De delvis upplättade reglerna ställer fortfarande stora krav på arrangörerna och såväl olika Länsstyrelser som olika polisdistrikt tolkar reglerna olika. Utanpå detta så är den vägledningen som våra arrangörer får från förbundet begränsad.

Dialoger pågår. Vi hoppas förstås alla att det hittas lösningar som är acceptabla för myndigheterna och som gör att vi kan köra rally igen utan att utsätta någon för orimliga risker.

Återkommer förstås igen med ytterligare uppdatering så snart jag vet något mer i frågan.

/ VOC Mekonomen Rally - Roger